Om mig

Hej, det är jag som är Ivana!

Jag har alltid gillat att måla, men som vuxen har jag periodvis tappat bort det mer eller mindre för att tvärtom under vissa perioder måla intensivt.

När det gäller att rita, brukade jag rita mycket som barn, men inte som vuxen. Inte mer än att rita en bil, en katt eller en sol med min son när han var liten och nu med mina barnbarn. Så där lite barnsligt, du vet.

Min inställning till att rita som vuxen präglades av två väldigt vanliga förutfattade meningar: Att det är barnsligt att rita enkla bilder och streckgubbar och att jag egentligen överhuvudtaget inte kan rita. Är det en inställning som du kan relatera till kanske?

Idag vet jag tack och lov bättre! Det är inte barnsligt att rita streckgubbar. Och: Alla kan rita.

Mitt eget ritande tar sin början hösten 2018 då jag deltog i en fortbildning där föreläsaren ritade i realtid för att skapa en visuell förstärkning till det hen pratade om. Jag var totalt såld och fascinerad och eftersom jag själv har som jobb att föreläsa och utbilda (jag är lärarutbildare), kände jag att där hade jag ett visst utvecklingspotential i mitt eget arbete. Jag insåg att det här med att kunna rita egna bilder till mina presentationer skulle bli ett effektivt visuellt stöd för deltagarna. Det skulle bli roligare också. I samma veva skaffade jag min första bullet journal som är en form av kreativ allt-i-ett-kalender och då ville jag rita i den också. Det fanns bara en hake. Jag kunde ju inte rita! Trodde jag.

Min lust att rita har blivit väckt, jag var nyfiken på att lära mig mer och jag hade motivation och ett mål. Nästa steg blev att anmäla mig till en ritkurs. Jag började rita små bildrutor som dagboksillustrationer i kalendern och fick in en daglig rutin och vana att rita 10-15 minuter varje kväll. Sedan gick jag en ritkurs till och och en till och en till. Jag hittade mitt eget sätt att rita och förenkla och det dröjde inte länge förrän jag vågade att rita de första egna illustrationerna till en av mina föreläsningar.

Ritglädje föddes som ett konto på Instagram julen 2021 och med det min önskan att genom mina bilder glädja och inspirera andra. Och på den vägen är det. 

Under 2023 började jag visa mina bilder även i mina andra sociala kanaler och plötsligt började det hända saker. Jag började få frågor om jag höll egna ritkurser. Eftersom jag inte hade det, fick jag idén om att anordna ritkvällar i Zoom. Gratis, för att själv kunna växa in i rollen i lugn och ro och kunna ha roligt på vägen. Delad ritglädje är en dubbel ritglädje, tänker jag. Jag har också börjat få illustratörsuppdrag, vilket känns helt fantastiskt. Om någon hade sagt det till mig för 5 år sedan, hade jag nog bara skrattat.

Jag ritar framför allt för att jag blir glad av det och för att det hjälper mig att rensa tankarna. Att rita en stund är min egentid och min avkoppling som jag gärna unnar mig varje kväll.


Korta fakta om mig